de novembre 27, 2021

Gratallops ret homenatge als "soldats oblidats" de la Guerra Civil

Avui ha tingut lloc al cementeri de Gratallops la inauguració d'una placa commemorativa en memòria de sis soldats republicans de Sanitat que van ser morts per tropes franquistes el 10 de gener de 1939 després d'haver-se rendit: Alfred Ferreté i Pinet, Antonio Simó i Marco, Ginés Pérez Saiz, Josep Colomé Costa, Francisco Moreno Molerés i Saturnino Bueno.  L'acte, organitzat per l'Ajuntament de Gratallops i l'entitat No Jubilem la Memòria (NJLM), ha comptat amb la presència d'Albert Sabaté, president de  NJLM; JoanTardà, diputat al Congrés del 2004 al 2019, i Xavier Gràcia, alcalde de Gratallops.

La descoberta de la placa ha sigut el punt culminant de la XVII Jornada No Jubilem la Memòria, que s'ha centrat en la història dels "Soldats oblidats de Gratallops". Al llarg de la jornada, l'exregidora de l'Ajuntament de Gratallops (2011-2015), Sònia Blasco, i l'investigador de Corbera d'Ebre, Josep Felip Puig, han explicat la història dels soldats morts en base a un plec de documentació descobert anys enrere als arxus de l'Ajuntament de Gratallops.

En la sessió de tarda, la jornada ha comptat amb la presentació del llibre 'Espais de la Batalla de l'Ebre al Priorat', a càrrec del seu autor, Josep Munté, i una conferència de l'exdiputat republicà Joan Tardà sobre la memòria històrica. Tot plegat s'ha tancat amb un brindis amb una una copa de vi del Priorat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada