de març 22, 2023

El director de l'ACA visita l'estat de diverses depuradores que milloraran el sanejament de les aigües residuals de l'Alt Camp i el Priorat

El director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes, ha visitat avui l'estat dels treballs per a millorar el sanejament de les aigües residuals de les comarques de l'Alt Camp i el Priorat. La primera visita, acompanyat pel delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, i l'alcaldessa de Puigpelat, Marta Blanch, s'ha fet a la nova depuradora del municipi, amb una inversió prevista propera als 3 milions d'euros, que inclou la construcció de la planta i el seu funcionament durant un any (posteriorment es licitarà l'explotació del servei per concurrència pública).

Els treballs, ja enllestits i a falta de la connexió elèctrica, han consistit en la construcció d'una depuradora biològica, amb aireació perllongada per a l'eliminació de la matèria orgànica i de nutrients, amb capacitat per tractar 300 m3/dia, equivalent a una població de 1.500 habitants. A més, també es disposarà d'espai per poder ampliar la planta en el futur.

L'estació depuradora tindrà la funció de tractar les aigües residuals generades en el nucli urbà de Puigpelat i en el futur als nuclis de la Sínia i els Arcs, i aportarà les aigües ja depurades al torrent dels Caus (conca del riu Francolí).

Pel que fa al tractament dels fangs resultants del procés de depuració, aquest es durà a terme mitjançant un sistema de tractament natural amb llits macròfits (rizocompostatge), que permet una gestió dels fangs més sostenible i requereix d'un manteniment mínim.

Visita a la depuradora de Cabacés

El director de l'ACA també ha comprovat sobre el terreny l'estat de les obres de la depuradora de Cabacés, al Priorat. Els treballs, ja enllestits a falta de la connexió elèctrica, també han estat supervisats per l'alcalde del municipi, Jaume Pujals. La planta, amb una inversió de 2,2 MEUR, és de tipus biològic, amb un procés de depuració amb cultiu fix amb biodiscs per al'eliminació de la matèria orgànica, té una capacitat per tractar 100 m3/dia, i millorarà la qualitat ambiental del barranc de Montsant.

Sanejament a Catalunya

Actualment hi ha 547 depuradores en servei a Catalunya, que sanegen les aigües residuals del 97,1% de la població. A la comarca de l'Alt Camp, hi ha sis depuradores en servei que donen servei a més del 72% de la població de la comarca. Pel que fa a la comarca del Priorat, actualment hi ha 18 depuradores en servei, que sanegen les aigües residuals de més del 84% de la població. El model de sanejament de Catalunya és descentralitzat i la participació dels ens gestors locals és clau per assolir els objectius de gestió i d'execució de la planificació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada