de setembre 08, 2023

El director de l'ACA es reuneix amb diversos alcaldes del Priorat per abordar la millora de la garantia en l'abastament d'aigua

El director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes, s'ha reunit entre dijous i divendres amb sis alcaldes i alcaldesses del Priorat (concretament dels municipis de Margalef, Cabacés, Falset, Vilella Baixa i Torroja) i amb el president del Consell Comarcal del Priorat, amb l'objectiu d'abordar possibles solucions estructurals per a garantir l'abastament d'aigua en aquesta comarca. Reyes, en aquestes trobades que ha fet amb el delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifrè, i la directora territorial del Departament d'Acció Climàtica a Tarragona, Glòria Tibau, ha informat que properament s'iniciaran els tràmits per a millorar l'estat de la xarxa d'abastament del Topograpo, que abasteix als municipis de Torroja, Poboleda, Gratallops i Porrera amb aigua provinent de l'embassament de Siurana. Els treballs previstos, pressupostats en 1 milió d'euros, tenen com a finalitat garantir l'abastament d'aigua i el reg en aquests quatre municipis en quantitat i qualitat.

Els representants de la Generalitat durant la reunió mantinguda amb el president del Consell Comarcal del Priorat.

Les actuacions consistiran en la construcció de quatres estacions potabilitzadores en cadascun dels municipis per a garantir la qualitat de l'aigua que arriba des de l'embassament de Siurana, amb l'objectiu de reduir les concentracions d'arsènic, ferro i manganès, tenint en compte que ja es va construir la captació superficial a l'embassament per un import de 500.000 euros. També es duran a terme millores a la canonada principal, de prop de 20 quilòmetres d'extensió, substituint o reparant vàlvules, així com reparacions i reposicions de les conduccions de derivació a cadascun dels quatre municipis de la xarxa, amb l'objectiu de garantir el subministrament d'aigua. Finalment, també es preveu reparar els hidrants per al reg agrícola.

Amb l'objectiu de millorar la gestió de l'aigua en aquest àmbit, l'ACA ha explicat que s'està treballant en la constitució d'una comunitat d'usuaris, que serà l'encarregada de gestionar el sistema d'abastament del Topograpo i que estarà formada pels ajuntaments de Porrera, Torroja del Priorat, Poboleda i Gratallops i les comunitats de regants de Poboleda, Gratallops i Torroja. Actualment s'està redactant des de l'Agència els estatuts d'aquesta futura comunitat.

Des de l'Agència, aprofitant la visita a l'embassament de Margalef i a diversos municipis que s'hi abasteixen, també s'ha anunciat que properament s'iniciarà l'estudi d'alternatives per a millorar la garantia en l'abastament per a diversos municipis de la zona, que actualment depenen de captacions pròpies i condicionades per la falta d'aigua. Aquest estudi preveu investigar quines altres fonts d'abastament d'aigua poden aportar aigua en aquests municipis. Precisament el director de l'ACA s'ha reunit també amb l'alcalde de Falset, Carlos Brull, i han acordat treballar conjuntament per dur un estudi d'alternatives d'abastament pel municipi.

El director de l'ACA també ha fet un repàs de l'estat del sanejament de les aigües residuals a la comarca, on actualment hi ha divuit depuradores en servei, les quals garanteixen el sanejament de més del 84% de la població del Priorat. L'actual planificació hidrològica preveu en aquesta comarca un total de 12 actuacions, amb una inversió de 7,6 MEUR. Sis d'aquestes actuacions, amb una inversió superior als 4,1 milions d'euros, consistiran en la millora de sistemes de sanejament en servei de Falset, Marçà, el Masroig, Poboleda, Cornudella de Montsant i Bellmunt de Priorat, mentre que les sis restants, amb un pressupost de 3,5 MEUR, consistiran en la construcció de noves depuradores a Cabacés, Siurana, Albarca, Margalef, Escaladei i la Vilella Baixa.

Sessió informativa per a l'eficiència de les xarxes

El director de l'ACA ha fet aquest dijous, telemàticament, una segons reunió destinada als ajuntaments i ens locals amb l'objectiu d'explicar els detalls de la línia d'ajuts de 50 milions d'euros per a millorar l'eficiència de les xarxes de subministrament municipals i la seva digitalització, tenint en compte que la convocatòria es tanca el 29 de setembre. En aquesta sessió hi ha participat més de 200 persones, que se sumen als 500 participants que ja van assistir a la primera sessió informativa sobre aquesta línia d'ajuts.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada