d’agost 05, 2024

VIII Festival Terrer Priorat

La vuitena edició del Festival Terrer Priorat presenta un programa extens i que proposa un viatge extravertit perestils i gèneres musicals amb pinzellades de dansa i literatura. Un programa on trobareu agrupades en deu caps de setmana propostes culturals en què fusionem música d'autor amb la tradició vitivinícola i el patrimoni històric del Priorat. La majoria d'elles en espais encomiables que expliquen l'ànima i el tarannà de la comarca.

La cartellera beu tant de figures consolidades com de joves promeses amb un bagatge ja admirable, amb una nodrida representació de l'escena nacional, una majoria de veus femenines i alguna proposta internacional: Tasto Solo, Maria del Mar Bonet, Queralt Lahoz, Maria Jaume, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, Ramon Quadrada, Oriol Marès & Talal Fayad, Cocanha, Cor Plèiade, Magí Serra, Anamaria Klajnšček, Maria Mazzotta, Conxita Jiménez, Anna Gual, Maria Climent, Mireia Calafell, Raquel Santanera, Anna Ferrer & Marco Mezquida, Apel·les Carod, Roger Mas i la Cobla Sant Jordi, Sumrrá, Magalí Sare, Libèrica, Xavi Torres & Karen Lugo i Rita Payés.

El festival planteja una línia de treball definida a partir de la realització de concerts en espais culturals, naturals o arquitectònics rellevants combinat amb tastos guiats per figures destacades del món del vi i la gastronomia com: Ruth Troyano, Audrey Doré, Anna Vicens, Joan Asens, Toni Bru, Jordi Alcover & Sílvia Naranjo, Ricard Rofes, Anna Casabona, Delfí Sanahuja i Esther Pujols. Sumem en l'objectiu de promoure un desenvolupament turístic i econòmic sostenible a la comarca del Priorat, i alhora reforçar la comunitat i dotar d'oferta cultural de qualitat al territori. En aquesta edició amb el suport explícit de la Generalitat de Catalunya a través de la línia d'ajuts per a festivals d'interès agroturístic.

En aquest 2024 són seu oficial del festival, de nord a sud: la Cartoixa d'Escaladei, la Febró, el Mas de Sant Marcell, el Lloar,Torroja del Priorat, Ulldemolins, Arbolí, la Morera de Montsant, Poboleda, Clos Pachem, Pradell de la Teixeta, els Guiamets, la Torrede Fontaubella, Cabacés, Capçanes, Porrera i Falset.

Festival Terrer Priorat fa vuit anys que fa petites passes per construir un projecte sostenible i de qualitat. Hi trobareu un Priorat obert als amants de la singularitat i aquells que tenen ganes de conèixer l'origen i el present de la cultura al Mediterrani.

El Priorat viu immers en un episodi de sequera extrema. La suma de la pluviometria anual dels darrers dos anys no arriba ni a la mínima mitjana d'un any normal. La manca d'aigua ha buidat aqüífers i ha generat una situació d'estrès hídric sense precedents a la vinya. Els talls de subministrament i les restriccions d'aigua de boca són freqüents en molts dels pobles de la nostra comarca. Les reserves d'aigua dels embassaments de Siurana, Margalef i els Guiamets estan en mínims històrics.

Arran d'aquesta temàtica de radical actualitat s'ha creat la imatge i el cartell del VIII Festival Terrer Priorat, elaborats per Ferran Estivill. A partir de fotografies que documenten la crua realitat dela comarca, es vol posar en relleu aquesta situació d'emergència i la importància de repensar com gestionem els recursos hídrics i el patrimoni agrícola i natural. La crisi climàtica és ara i aquí, i és l'hora de sumar esforços i treballar per garantir un horitzó sostenible per al Priorat.

Ara més que mai, després de dues collites molt minses, us esperem al Priorat on sereu benvinguts i on podreu gaudir d'una àmplia oferta de cellers i propostes enoturístiques. Al programa del festival hi trobareu tastos, concerts i espectacles que ens faran emocionar, aprendre i gaudir, en el marc d'un paisatge de muntanya mediterrània singular,  que ara mostra la seva fragilitat i demanacura i atenció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada